Implantatprotetik på det digitala labbet

Processen för att skapa implantatprotetik är helt digital på Unident LAB. – Våra erfarna implantattekniker är fantastiskt skickliga på att hantera hela den djungel av system som finns, säger Peter Nordström, chefstandtekniker som också beskriver vad scanbody är.

TEXT: Kerstin Orsén Foto: bildN.se

Utvecklingen har accelererat sedan professor Brånemark på 1960-talet av en slump upptäckte det som blev startskottet till dagens implantatsystem. Idag finns cirka 20 olika implantatsystem i Sverige.

peter-soderstrom_unident-LAB– Vi arbetar med alla de vanligen förekommande implantatsystemen. Vi har ett helt bibliotek av komponenter och riktlinjer för de olika systemen. Kontakta oss gärna för att diskutera olika implantatsystem, säger Peter Nordström, chefstekniker på Unident LAB i Västerås.

Kontaktuppgifter hittar du här >

 

Arbetsgång på laboratoriet

unident-lab_kontrollI stort sett är det samma arbetsgång när protetik på implantat produceras som en krona eller bro. Nya kunder erbjuds möjligheten att bli guidade genom hela skanningsprocessen.

Processen på Unident LAB är helt digital och tandteknikerna sitter vid dataskärmar när de tar emot ordern och initialt kontrollerar att skanningen är korrekt och vilka komponenter som krävs. Läs mer om hur vi skapar en ny krona >>

– Det är ytterst sällan problem med digitala avtryck, de flesta som arbetar med implantat har gjort det väldigt länge. Någon enstaka gång har det hänt att scanbodyn sitter kvar vid bettregisteringen så att bitningen inte går ihop, säger Peter Nordström (och berättar mer om scanbody nedan).

unident-lab_5axlad-fras-250pxPå laboratoriet är nästa steg att designa implantatarbetet i cad-programmet. Här är scanbody ett måste då cad-programmet behöver identifiera exakt position och vinkel på fixturen för optimal design.

– Den stora utmaningen ligger hos tandläkaren i att följa flödet med skannern. Scanbody skruvas fast på fixturen och kontrolleras så den bottnar ordentligt innan skanning, säger Peter Nordström.

Nästa led i processen är att tillverka själva grunden. Cad-filen går via ett cam-program till respektive framställningsmetod ­ – antingen fräsning och/eller printning.

unident-LAB_modellerVid implantatarbeten printas alltid modeller för att säkerställa titanbasens placering i det färdiga arbetet.
– Om arbetet ska fräsas orienteras först filen i ett cam-program för att sedan skickas till en CNC-fräs där frässtrategier kalkyleras fram för just det material arbetet ska fräsas fram i.
– Motsvarande för printning är att i ett cam-program placera stödmaterial som håller arbetet under tiden det växer fram. Efter printning sluthärdas arbetet i en ljuskammare.

unidentlab_porslinsteknikerPorslinsteknikerna färdigställer det fullanatomiska implantatet i zirkonia och/eller porslin.

– Våra porslinstekniker på implantatavdelningen har nu också en dataskärm framför sig där de skapar karaktäriseringar och infärgningar. Det finns ingen mall utan den tränade teknikern skapar karaktäriseringar som ser naturliga ut, och här krävs det lite konstnärliga färdigheter.

unident-lab_kontroll-produktEn viktig del på Unident LAB är efterkontrollen där arbetet provskruvas, kontrolleras och rengörs innan det förpackas och levereras till kund, normalt inom sex arbetsdagar från det att det digitala avtrycket kom till labbet.

Drillguide

Laboratoriet skapar också drillguider eller borrguider. Det är en kirurgisk guide så att fixturerna hamnar så optimalt som möjligt. Själva planeringen görs av kirurgen sedan printar labbet guideskenan.

– Med CBCT-röntgen tillsammans med programvara för implantatplanering kan en drillguide tas fram som underlättar arbetet för kirurgen vid fixturplacering, säger Peter Nordström.

-------------------------------------------------------------------------------------------

scanbodies_unident-labQ&A om scanbody

Peter Nordström, chefstekniker på Unident LAB i Västerås svarar här på några frågor som laboratoriet brukar få om scanbody.

Vad är scanbody?
Det är en avtryckstopp för digitalt flöde som skruvas på fixturen eller fixturerna. De har utformats så att cad-programmet kan identifiera den och läsa av hur fixturen sitter både i höjd- och rotationsled.

Vilken scanbody ska jag använda?
Svaret beror på vilket implantatsystem du använder och om du vill ha original eller kompatibla komponenter i det färdiga arbetet. Scanbodyn måste matcha det implantatsystem du använder, samt det cad-bibliotek som vi sedan designar med.
Kontakta oss på Unident LAB så kan vi diskutera olika möjligheter. Vi arbetar med alla system.
Kontaktuppgifter hittar du här >

Gäller garantin även om jag använder en kompatibel produkt?
Det är alltid fem års garanti.

Vad kan gå fel om jag använder scanbody för första gången?
Det är viktigt att säkerställa att scanbodyn skruvats ner helt i fixturen innan skanningen påbörjas. Sedan ska scanbodyn tas bort innan bettregistrering (bitescan).

-------------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer om Unident LAB >>

 

Dela:
Unident

Din Webbläsare stöds ej

Du använder en gammal version av Internet Explorer. För att kunna utnyttja alla funktioner på vår sajt så behöver du uppgradera din webbläsare. Klicka på länken nedan för anvisningar om hur du uppdaterar din webbläsare.

Please upgrade your browser! 
Your browser is too old and is not supported. In order to utilize all features on our site, you need to upgrade your browser. Click the link below for instructions on updating your browser.

Internet Explorerhttps://support.microsoft.com/en-us/help/17621/internet-explorer-downloads

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Använder du Windows XP som operativsystem?
Microsoft har upphört med all support för operativsystemet Windows XP och inga fler säkerhetsuppdateringar kommer att släppas. Använder du idag Windows XP så rekommenderar vi dig att uppgradera ditt operativsystem till Windows 10, eftersom Windows XP inte stöder dagens teknik

If you are using Windows XP operating system
Microsoft has discontinued support for the Windows XP operating system and no more security updates will be released. If you are using Windows XP today, we recommend upgrading your operating system to Windows 10, as Windows XP does not support today's technology.