Kron & Bro - vår ateljé

Alla tänder är unika. En krona eller bro ska smälta in på ett naturligt sätt och fungera tillsammans med befintliga tänder. Där kommer form, färg & funktion in. På Unident LAB finns den tandtekniska kompetensen och kunskap om den senaste tekniken - en oslagbar kombination för ett gott slutresultat i samarbete med tandläkaren.

TEXT: Kerstin Orsén Foto: bildN.se

Det har aldrig varit enklare att ta avtryck. Varje ny kund får möjlighet till guidning genom hela processen tillsammans med en erfaren tandtekniker. Tandläkarens preferenser sparas digitalt och följer sedan med arbetet genom hela tillverkningsprocessen och finns kvar vid nästa beställning. Unident LAB tar emot filer från alla skannrar på marknaden.

Många fördelar
Andelen digitala avtryck i Sverige växer ständigt. Idag är cirka 15 procent av alla dentala avtryck digitala och varje dag upptäcker alltfler tandläkare alla fördelar.

 • Kvaliteten ökar med stabilare resultat avseende passform.
 • Färgtagningen underlättas och möjligheten finns för digital färgtagning.
 • Patienten slipper avtrycksskedarna och det obehag som de kan medföra.
 • Kommunikationen med labbet förbättras.
 • Avtrycket levereras snabbt, krypterat och säkert online till laboratoriet.

På avdelningen för Kron & bro finns erfarna, kompetenta tandtekniker med rötter både i den senaste digitala tekniken och i det traditionella hantverket. Idag är de lika säkra i CAD/CAM-tekniken som förr med vaxkniven.

Så här går det till att skapa en ny krona:

 1. unident-LAB_Control-scanningNär tanden är färdigpreparerad tas avtryck digitalt. Vi har möjlighet att guida tandläkaren genom den digitala processen de första gångerna för att säkerställa kvalitet och trygghet i skanningen. Det digitala avtrycket skickas till labbet.

 2. Sekunder senare finns avtrycket och arbetsordern på labbet och arbetet startar med att kontrollera kvaliteten på skanningen och att det finns utrymme för materialet som kronan ska tillverkas i. Det är dock sällan problem med digitala avtryck så länge skanningsrutiner samt förberedelser inför skanning följs på ett korrekt sätt.

 3. Den nya kronan designas sedan i ett CAD-program. Det tar ca 20 minuter att ”Cadda” ett led som t ex en krona även för en erfaren tandtekniker. Här tas också alla uppgifter från ordersedeln med som färg och materialval. Samtidigt sker en kvalitetskontroll av färgtagningen så att den överensstämmer med de digitala bilderna.

 4. unident-LAB_printingNästa led i processen är att tillverka själva grunden. CAD-filen går via ett CAM-program till respektive framställningsmetod, antingen fräsning eller printning.
  – Om kronan ska fräsas orienteras först filen i ett CAM-program för att sedan skickas till en CNC-fräs där frässtrategier kalkyleras fram för just det material kronan ska fräsas fram i.
  – Motsvarande för printning är att i ett CAM-program placera stödmaterial som håller arbetet under tiden det växer fram. Efter printning sluthärdas arbetet i en ljuskammare.

 5. unident-LAB_passform-kontrollArbetet genomgår nu en slutfinishering där passform och kvalitet kontrolleras, samt färg och eventuella karaktäriseringar, tas fram.

 6. Efter godkännande packas arbetet och är klart för leverans.

 

Med patienten i fokus
En krona eller bro ska inte bara fungera och passa in i bettet. Det ska också se naturligt ut mot de befintliga tänderna. Porslinsteknikerna är dentala konstnärer som ser till att den nya tanden både blir snygg och osynlig, målet är alltid att det inte ska synas att det är en konstgjord tand i bettet.

unident-lab_tandteknikerFör att få till en harmonisk krona
Våra erfarna tandtekniker kan återskapa utseendet som den ursprungliga tanden hade om tandläkaren har tagit en bild innan preparationen påbörjats, en så kallad pre-preparation scan, eller angett instruktioner på ordersedeln. Ett litet streck och/eller en skönhetsfläck kan göra tanden helt naturtrogen.

 ----------------------------------------------------

Unident LAB är ett metallfritt dentallaboratorium som enbart arbetar med Zirkonia, glaskeramer och PMMA för temporära lösningar. Totalt arbetar cirka 35 personer på Unident LAB i Norden, varav de flesta i Västerås.

 ----------------------------------------------------

Läs mer om Unident LAB >

 

Dela:
Unident

Din Webbläsare stöds ej

Du använder en gammal version av Internet Explorer. För att kunna utnyttja alla funktioner på vår sajt så behöver du uppgradera din webbläsare. Klicka på länken nedan för anvisningar om hur du uppdaterar din webbläsare.

Please upgrade your browser! 
Your browser is too old and is not supported. In order to utilize all features on our site, you need to upgrade your browser. Click the link below for instructions on updating your browser.

Internet Explorerhttps://support.microsoft.com/en-us/help/17621/internet-explorer-downloads

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Använder du Windows XP som operativsystem?
Microsoft har upphört med all support för operativsystemet Windows XP och inga fler säkerhetsuppdateringar kommer att släppas. Använder du idag Windows XP så rekommenderar vi dig att uppgradera ditt operativsystem till Windows 10, eftersom Windows XP inte stöder dagens teknik

If you are using Windows XP operating system
Microsoft has discontinued support for the Windows XP operating system and no more security updates will be released. If you are using Windows XP today, we recommend upgrading your operating system to Windows 10, as Windows XP does not support today's technology.