Sonali utbildade indiska barn i oral hälsa

I april i år fick vi på Unident ett mail från 21-åriga Sonali Luhar, som då gick sitt sista år på Göteborgs Universitet där hon läste till tandhygienist. Sonali, som har indisk bakgrund, planerade att under sommaren 2019 göra en resa till Indien för att utföra ett skolprogram om tandvård och erbjuda gratis munhälsobedöming till skolbarn. Hennes mål var att åka runt till olika skolor för att göra en enklare munhälsobedömning på skolelever samt ge dem information och instruktion angående tandborstning för att främja munhälsan hos de indiska barnen.

TEXT: Unident Foto: Sonali Luhar

Eftersom majoriteten av befolkningen i Indien inte besöker tandvården regelbundet är det många som har mindre god munhälsa. Dessutom är flertalet områden socioekonomiskt utsatta.

Då Sonali även tidigare sett ett antal indiska barns munhälsa där 90% av dem hade manifest karies och gingivit tyckte hon det var viktigt att få sprida kunskap om kariologiska och parodontala förhållanden för att främja god munhälsa, vilket i sin tur gynnar den allmänna hälsan.

Självklart ville vi hjälpa Sonali med hennes projekt och sponsrade därför med ett antal tandborstar och tandkräm, som hon kunde ta med sig på sin resa för att dela ut till de barn som hon besökte och utbildade.

Sagt och gjort åkte den nu färdigutbildade tandhygienisten Sonali iväg på sin resa och skickade oss i dagarna en rapport på hur hon haft det. Hon har på sin resa besökt 5 förskolor, med barn som inte hade råd att gå i privata skolor. Flera av barnen ägde ingen tandborste sedan tidigare, och Sonali visade dem grundläggande tandborstning och informerade om vikten av att borsta tänderna två gånger om dagen. Efter utbildningen delade hon ut tandborstar och tandkräm till barnen, som alla blev väldigt glada över att få en egen.

Sonali avslutar sitt brev till oss så här:
"Denna upplevelse var väldigt lärorik och givande för mig. Den gav mig kunskap om hur annorlunda prioriteringen på oral hälsa kan se ut i olika delar i världen. Det mest värdefulla var att se glädjen hos barnen efter jag hade varit där.

Jag vill tacka er för att ha stött mig i detta projekt med er sponsring och hoppas på att vi har fortsatt kontakt i framtiden för att möjliggöra liknande projekt och göra barn glada genom att sprida kunskap och i gengäld få kunskap.

Med vänliga hälsningar
Sonali Luhar"

Vi ser så klart fram emot att höra av Sonali igen inför ev. framtida projekt!

Dela:
Unident

Din Webbläsare stöds ej

Du använder en gammal version av Internet Explorer. För att kunna utnyttja alla funktioner på vår sajt så behöver du uppgradera din webbläsare. Klicka på länken nedan för anvisningar om hur du uppdaterar din webbläsare.

Please upgrade your browser! 
Your browser is too old and is not supported. In order to utilize all features on our site, you need to upgrade your browser. Click the link below for instructions on updating your browser.

Internet Explorerhttps://support.microsoft.com/en-us/help/17621/internet-explorer-downloads

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Använder du Windows XP som operativsystem?
Microsoft har upphört med all support för operativsystemet Windows XP och inga fler säkerhetsuppdateringar kommer att släppas. Använder du idag Windows XP så rekommenderar vi dig att uppgradera ditt operativsystem till Windows 10, eftersom Windows XP inte stöder dagens teknik

If you are using Windows XP operating system
Microsoft has discontinued support for the Windows XP operating system and no more security updates will be released. If you are using Windows XP today, we recommend upgrading your operating system to Windows 10, as Windows XP does not support today's technology.